Na přípravu pudinku jsem použila rozmixované odmočené vlašské ořechy. Je na Vás, zda "mléko" zcedíte či nikoliv, ale není to třeba. Nám třeba takový ořechový pudink s jemnými kousky chutná mnohem více než dokonale hladký. Můžete samozřejmě nahradit jakýmkoliv jiným rostlinným mlékem, ale ty ořechy tomu opravdu dají šmrnc.
Nepečený rybízový jáhelník
(1 menší pekáček)
Suroviny:
200 gramů jáhel
600 ml jablečného moštu
50 gramů rozinek
2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
špetka soli
500 gramů rybízu
70 gramů vlašských ořechů
500 ml vody
1 kvalitní vanilkový pudink (vanilkový extrakt + 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu)
3 polévkové lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla
Postup:
- Vlašské ořechy nechte několik hodin odmočit, lépe přes noc.
- Pokud máte kvalitní jáhly, stačí je pouze řádně proprat. Pokud si nejste kvalitou jistí, spařte třikrát jáhly horkou vodou, abyste odstranili zoxidovanou vrstvu, která by mohla způsobit nežádoucí hořkost.
- Jáhly zalijte odměřeným množstvím džusu, přidejte propláchnuté rozinky, špetku soli a vařte 20 - 30 minut na mírném ohni, dokud se všechna tekutina neodpaří a nevznikne hustá kaše.
- Do uvařených jáhel vmíchejte kakao.
- Menší pekáček vypláchněte studenou vodou a rozprostřete do něj ještě teplé kakaové jáhly.
- Rybíz propláchněte a nasypte na jáhlovou vrstvu.
- Vlašské ořechy zceďte, zalijte 200 ml vody a v koktejlovém mixéru mixujte na vysoké otáčky asi 2 minuty. Přilijte dalších 200 ml vody a ještě promixujte.
- Ve zbylých 100 ml vody rozmíchejte vanilkový pudink a zvolené sladidlo.
- "Vlašské mléko" přiveďte k varu (pozor, i vlašské se připaluje) a za stálého míchání do něj vlijte připravenou pudinkovou směs. Povařte na mírném ohni 2-3 minuty, nezapomínejte míchat.
- Sundejte ze sporáku a ještě horký pudink nalijte na rybíz. Nechte zchladnout, přemístěte do lednice a nechte vychladit.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)