středa 24. července 2013

Rybízový koláč



Léto patří ovocným koláčům. Recept na tento je na léto jak dělaný. Protože je z jáhel, je vlhčí a tak nás v létě tolik nevysuší, je šetrnější na trávení a když ho budeme skladovat v lednici je i supr osvěžující. Navíc příprava nevyžaduje přílišnou kulinářskou zručnost, takže nic nebrání tomu, si tento zdravý dezertík dopřát :)

Ale proč to ovoce nedozrává nějak postupně?! A hlavně pomaleji. Teď je člověk zavalený ovocem a v zimě zase budeme živořit. Na trzích prodávají krásně voňavé meruňky z jižní Moravy, které nekupuji jen kvůli tomu, že dozrává rybíz a přeci ho nenechám opadat. Takže posledních čtrnáct dní je ve znamení rybízu - a to jak černého, tak i červeného.
Černý rybíz
Osobně mám černý rybíz mnohem radši než červený. Když jsou kuličky velké a sladké, nechám ho pouze vychladit a zobu jen tak samotný. Černý rybíz je ceněn pro svůj vysoký obsah vitamínu C i bioflavonoidů, které jsou známé pro své antioxidační schopnosti. V černém rybízu můžeme najít i významné množství resveratrolu, který také patří mezi silné antioxidanty a používá se jako přírodní antibiotikum a protiplísňový prostředek. Ukazuje se, že rostliny produkují větší množství resveratrolu, když jsou ve stresu a bojují o přežití. To znamená, že nejvíce resveratrolu najdete v rostlinách, které jsou napadeny plísňovou nebo bakteriální infekcí. Takže rada pro zahrádkáře: černý rybíz ničím neošetřovat, budete mít více resveratrolu a ušetříte čas i peníze :)

Červený rybíz
Už se vám křiví obličej, jen co slyšíte o červeném rybízu? I mně :) Je to velmi kyselá záležitost a přiznám se, že i já - odpůrce přílišného slazení, nejsem schopná sníst červený rybíz jen tak bez ničeho. Pár kuliček možná, ale z celé misky musí mít člověk snad kopřivku... Stejně jako černý rybíz, je i červený rybíz zdrojem vitamínu C, který zároveň napomáhá vstřebávání železa, které je v červeném rybízu také přítomno. Červená barva nám rovněž napovídá, že obsahuje také v létě tolik potřebný beta-karoten. Dále obsahuje i draslík a velké množství vlákniny.
 
Rybízový koláč

Suroviny:

Korpus:
1 hrnek (250 gramů) jáhel
100 gramů kokosu
3 hrnky (cca 900 ml) kvalitního jablečného džusu (nemáme-li džus, můžeme nahradit 870 ml vody s 4 polévkovými lžícemi sirupu z agáve)

Náplň:
500 gramů rybízu - v libovolném poměru
200 ml vody
libovolné sladidlo (ječný slad, rýžový sirup, sirup z agáve,...) dle chuti a kyselosti rybízu
5 gramů agaru v prášku

Postup:
  1. Jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti (viz článek u receptu na květákový mozeček). Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte třemi hrnky kvalitního jablečného džusu, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se všechen džus do jáhel nevsákne. Jáhly odstavíme a ještě zatepla promixujeme tyčovým mixérem. Necháme zchladnout.
  2. Když jsou rozmixované jáhly studené, nebo alespoň vlažné, vmícháme do nich kokos.
  3. Formu na koláč vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kokosem a opatrně rozprostřeme jáhlovou hmotu. Lépe jáhly uplácáte mokrýma rukama a pokud vlastníte takovou vychytávku, jakou je malý ruční váleček na těsto, půjde vám práce o mnoho lépe. Těsto vytvarujte tak, abyste měli lehce zvednuté okraje.
  4. Troubu si rozehřejte na 180°C a nechte péct 20 - 30 minut, aby byl povrch nazlátlý.
  5. Když se nám peče korpus, můžeme si připravit rybízovou náplň. Rybíz řádně omyjeme a dáme do hrnce. Přilijeme 200 ml vody a přivedeme k varu. 
  6. Přidáme libovolné sladidlo dle chuti. Já posledně přidávala asi tři polévkové lžíce agáve sirupu. 
  7. V malém množství vody si rozmícháme agar a za stálého míchání nalijte do rybízové směsi. Nechte ještě minutku povařit a vypněte.
  8. Když je korpus upečený, opatrně na něj náplň rozprostřete - nejprve nabírejte pouze rybíz bez vody a až když máme ovoce rovnoměrně navrstvené na korpusu, pomalu rybíz zalijte "rybízovou vodou" s agarem.
  9. Po zchladnutí můžete podávat. 

Zdroje:

8 komentářů:

  1. Vyzkoušeno, výborné! Děkuji. Blanka

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím o info k formě - jaký má průměr? Od jakého je výrobce? :) Děkuji! Jinak stránky jsou úžasné, klobouk dolů!! Velká inspirace :)
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za milá slova :) Formu mám od Tescomy, průměr 29 cm, je to přímo tato: http://eshop.tescoma.cz/peceni/zapekaci-misy-a-pekace/gusto/622060-forma-s-vlnitym-okrajem-kulata-gusto-29-cm

      Vymazat
  3. Díky moc za info, chci si nějakou takovou pořídit, takže teď půjdu najisto :) Mějte se dobře a těším se na další recepty!! A.

    OdpovědětVymazat
  4. Právě ho chutnám a musím říct, že je opravdu vynikající! Moc děkuji za recept :-) Hlavně ten korpus mě velmi mile překvapil, nevěřila jsem, že by to mohlo držet pohromadě, ale drží to přímo náramně a navíc to úžasně chutná! Při mixování jahel jsem neodolala a musela jsem tu kašičku ochutnat - páni to byla dobrota! Vůbec jsem netušila, že jáhly mohou chutnat takhle dobře, takže ještě jednou moc děkuji za recept! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za zprávu, jsem moc ráda, že se povedlo a že chutná :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)